Belastingaangifte

Belastingaangifte over het jaar van de scheiding

Gescheiden in 2021?

Dan doen jullie voortaan afzonderlijk van elkaar de belastingaangifte. Maar over het jaar van scheiden hoéft dat nog niet.

Als jullie vorig jaar uit elkaar zijn gegaan, kan er nog één keer gekozen worden om samen aangifte te doen. In dat geval mag je aangifte doen, alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat de inkomsten en aftrekposten van beiden nog gunstig onderling kunnen worden verdeeld. Dat is doorgaans voor beide partijen voordeliger.

Maar ieder voor zich aangifte doen mag ook. Met inkomsten en aftrekposten kan dan niet meer onderling geschoven worden. Stem wel de aangifte met elkaar af, om zo te voorkomen dat de aangiften op onderdelen elkaar tegenspreken.

Een paar aandachtspunten bij het doen van de belastingaangifte:

 • Hypotheekrenteaftrek. Of de hypotheekrente van jullie woning nog aftrekbaar is na de scheiding, hangt van verschillende zaken af. Wie betaalt de rente, wie woont in de woning en wat is erover afgesproken in het convenant?
 • Toeslagen. Wellicht is er na de scheiding recht op een toeslag. Zo kan het zijn dat er vanwege de nieuwe financiële situatie aanspraak gemaakt kan worden op het Kindgebonden Budget. Voor het deel dat als ‘alleenstaande ouder’ wordt ontvangen, ontstaat dit recht alleen wanneer de andere ouder niet langer op het gezamenlijke adres staat ingeschreven. Het is in ieder geval de moeite waard om uit te zoeken waar recht op is.
  Belangrijk: de verdeling van inkomsten en vermogen bij de aangifte kan invloed hebben op de hoogte van toeslagen.
 • Eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van jullie woning die bij het belastbaar inkomen wordt opgeteld. In sommige gevallen moet je het eigenwoningforfait (deels) opgeven als ontvangen partneralimentatie. Dit geldt bijvoorbeeld als je in de woning bent blijven wonen en de ex-partner (nog deels) eigenaar is.
 • Partneralimentatie. Wanneer er afspraken zijn gemaakt over partneralimentatie, heeft dat gevolgen voor de belastingaangifte.
  Betaal je partneralimentatie? Dan is die aftrekbaar bij de aangifte.
  Ontvang je partneralimentatie? Dan moet je die opgeven als inkomen. Gemaakte kosten om partneralimentatie te krijgen, zijn eenmalig aftrekbaar. Hiervoor moet je wel een factuur kunnen overleggen.
  Belangrijk: de ontvangen partneralimentatie, kan gevolgen hebben op het recht op toeslagen.

Zoek hulp

Iedere scheiding en iedere situatie is uniek. De materie is complex en de emoties zijn nog vers.
Zorg dat je je bij het doen van de belastingaangifte dus altijd bijstaan door een financieel echtscheidingsadviseur!

Wij helpen uiteraard graag! Neem bij vragen contact met ons op via bovenstaande knop of één van de andere mogelijkheden.