Alimentatie financien

De emotie van geld

[page_title]

‘Geld maakt niet gelukkig’ wordt altijd geroepen wanneer geld een onderwerp van gesprek is. Gelukkig….? Nee, dat niet, maar… een tekort aan geld kan een flink onbehaaglijk of zelfs ongelukkig en angstig gevoel veroorzaken.

Van weinig naar minder weinig

We zien in onze praktijk dat gezinnen met een laag gezinsinkomen na een scheiding er financieel niet veel op achteruit gaan. In sommige gevallen gaan de echtelieden er in hun eentje zelfs op vooruit. Met dank aan bescherming bij de lage inkomens door belastingvoordelen en toeslagen.

Gezin : 2 = minder te besteden

Bovenstaande formule zien we vaak; een modaal of hoger gezinsinkomen met veel bestedingsvrijheid. Gelijkwaardige tweeverdieners en levensgenieters. Dan zien de gevolgen van de echtscheiding er wel anders uit. Een gezinsinkomen gedeeld door 2, waarbij beide inkomens te hoog zijn voor belastingvoordelen en toeslagen. Woonlasten en levensonderhoud van 2 aparte levens van hetzelfde inkomen. Dat roomt de bestedingsruimte flink af.

Dan is er paniek!

Paniek om geld, om het gevoel er niet genoeg van te hebben om een fijn leven te kunnen leiden. In deze fase is het eng om te weten hoe het écht zit. Dat ga je dus ook écht niet uitzoeken…

Duidelijkheid gaat je redden

Toch is dat het beste wat je kunt doen; weten! Weet hoeveel geld je straks te besteden hebt, weet hoeveel kosten je moet maken en kunt maken. Weet wat je moet doen als je niet uitkomt, weet wat je kunt doen als je overhoudt. Onwetendheid brengt je in problemen, controle geeft kracht.

Hulp

Lukt het je niet om helderheid te krijgen in je financiën? Kruijff en Rijntjes helpen je daarbij! Met de juiste gegevens kan een uitgebreide berekening worden gemaakt, waarbij de bestedingsruimte snel duidelijk zal zijn. En dat geeft rust…