samengesteld gezin

Een samengesteld gezin is nu een extra uitdaging!

[page_title] 

Een samengesteld gezin is een gezin waarvan één of beide ouders al een gezin met een andere partner heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden ouders met kinderen. Nu wij allemaal zoveel mogelijk binnen moeten blijven en contacten moeten vermijden, roept dat een aantal extra vragen op over bijvoorbeeld de zorgverdeling van de kinderen. Kruijff en Rijntjes kunnen u helpen om samen tot antwoorden op deze vragen te komen. Ons Stiefplan kan hierbij helpend zijn.

Dienen er bijvoorbeeld nu nieuwe afspraken gemaakt te worden voor de kinderen die doorgaans een aantal dagen in de week bij de andere ouder verblijven? Wat doet deze situatie met de relatie tussen de ex-partners, die soms toch al niet eenvoudig is? Hoe is dat voor de nieuwe partner die samen met de vader of moeder uit het eerste gezin nu ook gezamenlijke kinderen heeft?

Een voorbeeld:

Marieke is gescheiden van Bram. Samen hebben zij twee kinderen, Alex en Eefke. Na hun scheiding hebben zij een co-ouderschap afgesproken en dat werkt heel aardig. Bij Marieke zit nog wel wat onverwerkte rouw over de manier waarop ze gescheiden zijn. Bram is na 1 jaar hertrouwd met Anneke en zij hebben samen zij een meisje van 3 en een baby van 4 maanden.

Na een heftige woordenwisseling heeft Marieke aan Bram verteld dat zij voorlopig niet wil dat de kinderen naar hem gaan. Zij is bang dat de kinderen daardoor mogelijk besmettingen oplopen en bijt Bram toe dat hij nooit erg zorgvuldig was. Van Anneke heeft zij al helemaal geen hoge pet op. Zo schoon is zij niet en eerlijk ook niet, zij hadden waarschijnlijk al iets toen Bram en Marieke nog getrouwd waren…

Bram is woedend! Net of hij niet goed voor zijn eigen kinderen zou kunnen zorgen, zo vervelend die Marieke ook, zo was ze vroeger al! Bij Anneke lijkt hij geen gehoor te krijgen voor zijn boosheid. Het is net of zij eigenlijk wel blij is met het besluit van Marieke. Wat een teleurstelling is dit voor Bram. Hij had zijn nieuwe vrouw toch heel anders ingeschat.

Daar is het…het oude zeer wat in deze tijd van angst en onrust weer naar boven komt. Hoe ga je hier mee om? Want naast emotionele problemen zijn er ook praktische problemen. Het voorbeeld laat eigenlijk beiden zien.

En nu…?

Hoe het afloopt? Zal Marieke in gaan zien dat zij Bram niet het contact met zijn kinderen mag ontnemen? Zal Bram inzien dat Marieke alleen maar uit bezorgdheid handelt en kan hij daarover met haar in gesprek? Misschien kan Anneke met Marieke gaan praten over hoe zij als moeder omgaat met deze moeilijke tijd. Misschien eindigt ook dit samengesteld gezin. Allemaal mogelijkheden.

Het Stiefplan

In onze praktijk werken we met het zogeheten Stiefplan, want een succes maken van een samengesteld gezin is niet eenvoudig en vraagt inspanning en inzicht van álle partijen. Met onze kennis vanuit relatietherapie en mediation komen we samen met al deze partijen tot een op maat gemaakt plan. Praktische zaken kunnen afgestemd worden en er is ruimte voor uitleg van ieders intentie.

Het Stiefplan geeft een basis

Een Stiefplan helpt in ieder geval bij het krijgen van inzicht in de wensen en zorgen van alle ouders die betrokken zijn. Voorop staat het bespreken van mogelijkheden waarbij afspraken vastgelegd kunnen worden en knelpunten bespreekbaar worden gemaakt. Blijven communiceren is van groot belang.

Contact

Ervaart u zelf soortgelijke situaties met uw samengestelde gezin of wilt u meer weten over het Stiefplan? Neem gerust contact met ons op.