Gezinsoverleg
Gezinsoverleg
Een gezinsoverleg is een gesprek met alle leden van een gezin onder begeleiding van een ervaren familiemediator en of kindercoach.
Waarom? Als een gezin tijdens en/of na een scheiding met elkaar wil toewerken naar de nieuwe gezinssituatie met gescheiden ouders, kan een gezinsoverleg ruimte bieden voor wederzijds begrip. Het is een begeleid startpunt voor de toekomst samen en kan voor verbeterde communicatie zorgen tussen alle gezinsleden.
Wanneer een Gezinsoverleg?
Een Gezinsoverleg is een effectief instrument:
- Om spanningen sneller op tafel te krijgen en op te lossen.
- In een vroeg stadium zoveel mogelijk conflicterende verwachtingen, zienswijzen en belangen te signaleren.
- Ouders leren kijken door de ogen van het kind.
- Kinderen voelen het begrip, de erkenning en het vertrouwen om dingen bespreekbaar te maken.
Wat gaat er aan vooraf? Toestemming van beide ouders om de gesprekken met de kinderen in te gaan. Met elk kind van het gezin een individueel gesprek van ongeveer een uur. Voorbereiding van het gezinsoverleg met de kinderen samen en voorbereiding met ouders samen.
En dan? Het overleg. Alle leden van het gezin geven aan wat zij graag willen bespreken. Wat gaat er goed, wat kan beter? Waar maak je je zorgen over? Wat is er veranderd? Hoe gaat de toekomst er uit zien? Wat moet er daarvoor veranderen?
In dit overleg staan de kinderen centraal!
De familiemediator begeleidt en ondersteunt dit gesprek en helpt de kinderen om zich veilig te voelen en om wat ze bezighoudt te durven uitspreken.
Het overleg is een positieve aanzet voor een toekomst samen en toch apart. Vertrouwd en toch anders.
Na dit gezinsoverleg dat, inclusief een korte pauze, ongeveer anderhalf tot twee uur duurt volgt na enkele weken een evaluatie.
Onze ervaringen met het houden van een gezinsoverleg zijn zeer positief. Van zowel ouders als kinderen horen we terug dat er daadwerkelijk zaken positief zijn gekeerd en er meer begrip en openheid is naar elkaar.