Loslaten

De kracht van loslaten

[page_title]

Tijdens mediation over de omgangsregeling is de tijdsverdeling tussen beide ouders regelmatig het onderwerp van gesprek. Het wegen van álle uren dat de kinderen bij jou of bij je ex-partner zijn, is vaak niet de oplossing. Het opbouwen van een emotionele band met je kinderen is namelijk niet in uren uit te drukken. Maar durven loslaten is niet makkelijk…

“Jij ziet ze al de hele dag!”

Soms zien ouders hun kinderen namelijk ook buiten de afgesproken uren. In een andere situatie waar ouders een andere rol hebben. Bijvoorbeeld wanneer een vader als conciërge op de school van zijn kinderen werkt. Hij zal ze wel zien en spreken, maar dan is hij aan het werk en niet expliciet in de rol van vader met hen in contact. Of een moeder die handbal training geeft. Of een ouder die mee gaat op kamp. Zij zijn daar voor alle kinderen en niet alleen voor hun eigen kind.

Nieuwe omstandigheden, nieuwe kansen?

Ook een verandering van omstandigheden kan de reden zijn om de omgangsregeling nog eens tegen het licht te houden met elkaar. Wanneer een van de ouders minder gaat werken, of dichterbij komt wonen, zijn er misschien wel nieuwe mogelijkheden voor de kinderen om die ouder vaker te gaan zien. Wanneer deze vraag gesteld wordt merken we dat de andere ouder dan in de weerstand kan gaan. “Jij hoeft niet minder te werken, want de kinderen zijn al bij mij.” Onder deze uitspraken ligt vaak angst. De angst om de kinderen kwijt te raken, omdat ze minder uren bij jou zijn. Of als fulltime vader of moeder zijn je identiteit is geworden.

Wat is goed voor de kinderen?

Wij helpen ouders om deze angst los te laten en het vanuit het perspectief van hun kind te zien. Welke oplossing is fijn voor het kind? Je wordt namelijk geen betere ouder doordat je ze meer uren ziet. En de ander bouwt ook geen rechten op als hij of zij de kinderen vaker ziet.

Durf je het loslaten aan?

Kinderen hebben zelf vaak geen voorkeur en zijn loyaal naar beide ouders. Wij merken dat het iets losser met de afspraken omgaan, je op latere leeftijd van je kind meer op kan leveren in de vorm van de band met je kind.

Op de lange duur

Het krampachtig vasthouden aan uren, het negatief spreken over de andere ouder, of zelfs je kinderen weghouden (Ouderverstoting) bij hem of haar kan later tegen je keren. Wanneer je kinderen ouder worden en zelf een beeld van de andere ouder vormen. Zij kunnen het je kwalijk nemen als dit in hun ogen niet de voorgespiegelde nare man of vrouw blijkt te zijn.

De rol van het kind

De ouders stellen samen de afspraken op. Maar het is goed om het (oudere) kind ook te horen en deze mening mee te wegen in de beslissing die zij maken. Wij begrijpen dat je wereld al op zijn kop staat wanneer je uit elkaar gaat. Zeker als je daardoor je kinderen minder ziet. Het in gesprek blijven met elkaar is daarom heel belangrijk.

Wij kunnen helpen loslaten en vertrouwen 

Bij Kruijff en Rijntjes helpen wij door middel van mediation ouders/verzorgers bij het opstellen van een ouderschapsplan met daarin de omgangsregeling. Heb je hier hulp bij nodig of willen jullie deze afspraken herzien? Neem dan gerust contact met ons op.