[page_title]
Bij een scheiding is veel te regelen. De zaken rondom de bijdrage voor levensonderhoud (alimentatie) wil je goed geregeld hebben. Naast alles waar rekening mee gehouden wordt tijdens de berekening van kinder- en/ of partneralimentatie, adviseert Kruijff en Rijntjes ook over de praktische gevolgen van het storten hiervan op een bepaald type bankrekening.
Geen alimentatie betaling… en dan?
Alle zaken die beschreven staan in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan gaan in na uitspraak van de rechter, ze worden dan executoriaal zoals dat heet. Wanneer één van de partijen de afspraken niet nakomt, dan kan deze partij – omdat de afspraken al door de rechter zijn bekrachtigd – direct een deurwaarder inschakelen.
Vordering op jezelf
Stel; De afspraak is om de alimentatie op een rekening die op beide namen staat te storten, de zogenaamde ‘en/of-rekening’. Dat maakt het lastiger om het bedrag op te eisen wanneer het niet overgemaakt is. De rekening staat namelijk ook op naam van diegene die moet betalen. Wanneer die betaalt, voldoet hij of zij de vordering, maar heeft vrijwel gelijk weer toegang tot dat geld. Het kan er dus ook weer direct worden afgehaald.
Snel hulp bij rekening op één naam
Natuurlijk kunnen er redenen zijn om wel voor een ‘en/of-rekening’ te kiezen. Maar Kruijff en Rijntjes adviseert je om de bovenstaande mogelijkheid wel goed voor ogen te houden bij de keuze van de rekening waarop je de alimentatie stort. Wanneer de rekening alleen op de naam van de ontvangende partij staat, is het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage) al in te schakelen nadat er één maand geen alimentatie ontvangen is.
Alimentatie bedrag veranderd? Leg het vast!
Het te vorderen bedrag is gelijk aan het in de beschikking vermelde bedrag. Het komt regelmatig voor dat partijen onderling een ander bedrag afspreken. In dat geval raadt Kruijff en Rijntjes aan om naderhand gewijzigde afspraken te laten vastleggen door een rechter of een notaris.
Heb je vragen?
Neem gerust contact met ons op.