relatietherapie luisteren

Luisteren – Relatietherapie

“Mijn relatie is al jaren niet meer zo als het zou moeten”. Aan de telefoon heb ik Saskia, ze klinkt verdrietig en aan haar stem hoor ik dat ze het eigenlijk al opgegeven heeft. Het huwelijk met Berend is voor haar voorbij. Toch wil ze relatietherapie proberen.

Het eerste gesprek

Ik nodig hen uit voor een (gratis) kennismakingsgesprek. Als ze aan tafel zitten zie ik twee verdrietige mensen. Onwennig ook. Want hoe raar is het om ineens alles wat je de afgelopen jaren hebt beleefd met een vreemde te delen. Maar, als Saskia begint te praten over wat haar dwars zit en waarom zij eigenlijk wil stoppen, luistert Berend.

Luisteren…, dat is zo belangrijk!

Hij luistert aandachtig en zucht soms ook, want hij voelt hetzelfde! Hij mist haar, haar aandacht, haar liefde, de gesprekken en de intimiteit. Maar praten leek al niet meer mogelijk, dus hij heeft het gelaten en is ook gaan zwijgen. En het zwijgen veranderde in ergernissen, frustratie, en wantrouwen.

Het veranderde van zachte emoties naar harde emoties

Dat is wat vaker gebeurt; er treedt verharding op in de relatie, die ervoor zorgt dat een echtpaar dusdanig vervreemd raakt van elkaar, dat de weg terug steeds moeizamer wordt en soms bijna onmogelijk wordt zonder relatietherapie.

Waar gaat het mis? En hoe kan het anders?

Saskia en Berend praten, eerst tegen mij, later ook tegen elkaar en de stemmen worden harder, bozer en daarna valt het boze zwijgen weer in. We analyseren samen of dit de manier is waarop hun gesprekken verlopen. En waarom dit zo is.

Als Saskia huilt, probeert Berend haar te troosten, wel wat onhandig, maar ik zie zijn emotie. Als zij uitspreekt dat ze eigenlijk wil scheiden, schiet hij echt vol, maar zwijgt. Ik vraag hem wat dit met hem doet en hij vertelt hoe erg hij hiervan schrikt. Dat hij er samen met haar echt voor wil zorgen dat hun relatie weer gaat werken. Ze hebben toch ook drie kinderen. Zij knikt. Daar heeft ze natuurlijk ook haar zorgen over.

De weg terug

Er komt weer wat hoop in de ogen van Berend. Saskia heeft gekozen voor een relatietherapeute en niet voor een mediator om de scheiding te regelen. Ook dat geeft hoop….

We maken een tweede afspraak.

Ook u bent van harte welkom voor een (gratis) kennismakingsgesprek als u twijfels of zorgen heeft over uw relatie. Via ons contactformulier kunt u in contact komen.