Relatietherapie

Relatietherapie; Terug naar toen…

“Als ik een verlanglijstje mocht maken zou dat niet eens zo lang zijn; ik zou zeggen ik wil terug naar het begin, toen we nog verliefd waren”. Aan het woord is Anna, zij en haar man Robert komen bij mij voor relatietherapie. Ik zie ondertussen dat Robert vol schiet terwijl ze dit zegt. Ook hij mist die verliefdheid van in het begin.

Wat is er mis gegaan?

Wat is er anders dan toen ze net samen waren? Heel veel! Ze zijn ouder geworden en hebben van alles en nog wat mee gemaakt. Mooie en blije gebeurtenissendingen maar ook verdrietige momenten. En ergens in al die jaren was er minder aandacht voor elkaar. Ze gingen steeds minder met respect met elkaar om en spraken ze minder naar elkaar uit.

Denken te weten wat de ander denkt

Zij vertelde niet hoe verdrietig ze was, wanneer hij later thuiskwam van zijn werk zonder dit even te zeggen. Hij raakte geïrriteerd als zij alweer pizza had gekocht in plaats van een gezonde maaltijd te maken. Maar dat uitspreken? Nee! Wat had het nog voor zin? Hij wist toch wel… Zij wist toch wel… En zo raakten ze beiden in de grootste valkuil van een huwelijk dat bijna niet meer te redden valt. Zaken niet meer naar elkaar uitspreken maar ervan uitgaan dat de ander dit wel weet.

Gemis van waardering

Want als zij had uitgesproken dat ze maar niets bijzonders had gekookt omdat ze dacht dat hij het toch niet zou merken. Hij zei immers bijna nooit meer wat positiefs over het eten. Trouwens… wanneer had ze überhaupt voor het laatst een compliment gehad? En als hij had uitgesproken dat hij het liefst wat langer op zijn werk bleef hangen, omdat ze toch chagrijnig was als hij thuis kwam. Trouwens… wanneer had hij überhaupt iets liefs van haar gehoord?

Misschien heel misschien hadden ze daar dan over kunnen praten. Elkaar kunnen uitleggen wat er speelde, de eenzaamheid die zij beiden voelde, het gemis aan liefde, aanrakingen, waardering en ga zo maar door.

Met een open blik de toekomst in

Door deze zaken in relatietherapie open te leggen voor ze en ze met elkaars gevoel te confronteren, zie ik ze voor het eerst weer naar elkaar kijken. Maar anders dan in het begin. Met wat meer aandacht, wat meer nieuwsgierigheid en ook met wat meer hoop. Dat het misschien weer goed zal komen, dat er weer een sprank van die verliefdheid terug zal komen.

Ik hoop alleen maar op vooruitgang in het herkennen van elkaar en het erkennen van elkaars gevoelens. Dan zijn ze weer op de goede weg. Die Anna en Robert komen er wel!

En u? Als u ook het gevoel heeft dat uw relatie wat hulp nodig heeft of u hierover vragen heeft, belt u dan of neemt contact via ons contactformulier voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.