Scheiden of blijven

Scheiden of blijven?

Januari en september zouden de maanden moeten zijn waarin veel stellen besluiten uit elkaar te gaan. In onze 10 jaar lange ervaring is dit fenomeen niet helemaal bevestigd, maar landelijk zou het zo zijn. Het idee erachter is dat na de feestdagen of na de zomervakantie de laatste test al dan niet is doorstaan. De knoop wordt in ieder geval doorgehakt; scheiden of blijven?

Blijven

Wat maakt dat stellen willen blijven? Meer dan ooit proberen mensen met hulp hun relatie te redden. Scheiden ‘wil’ je vaak niet, maar het gevoel dat er iets moet gebeuren is niet te ontkennen. Het vraagt lef om met elkaar te onderzoeken waarom de ‘sleur’ is ontstaan en wat jullie helpt om dit te veranderen. Het is niet makkelijk om écht eerlijk tegen elkaar te zijn. Maar als het lukt… dan weet je echt weer wat je aan elkaar hebt!

Scheiden

Wanneer het besluit om te scheiden al vast staat, is er meestal sprake van (emotioneel) geen weg meer terug. Er is bijvoorbeeld al een nieuwe liefde of er is iets gebeurd dat de relatie fundamenteel beschadigd heeft. Of er is al van alles geprobeerd, maar dat heeft niet geholpen.

De middenweg

Relatietherapie kan ook een mooi ‘exit’ traject zijn. In arbeidsmediation is dit een gebruikelijke term, in de liefde klinkt het wat kil van toon. Toch helpen wij veel stellen die, bij aanvang of gedurende de relatietherapie, al weten dat zij niet samen verder gaan, maar dat op een zorgvuldige manier met elkaar willen doen. Alles tegen elkaar uitspreken voordat het scheidingsproces van start gaat.

Toegevoegde waarde

De reden waarom dat een waardevolle manier is, is dat je in je toekomstige relaties niet weer in dezelfde valkuilen zult vallen. Je helpt elkaar te leren van jullie relatie. Daarnaast helpt het als jullie op goede voet de scheiding met elkaar vorm gaan geven. Dat maakt alles beter te verwerken.

Dus scheiden of blijven…?

Wij adviseren hierin niet; onze mensen kunnen heel goed voor zichzelf bepalen welke richting zij op willen. Gelukkig bij elkaar blijven of zorgvuldig van elkaar scheiden daar gaat het om!

Zit je zelf in een relatie waarin je jezelf deze vraag stelt, neem dan contact met ons op. We helpen jullie graag om tot inzichten te komen.