Scheiding regelen via internet

Een scheiding regelen via internet klinkt aantrekkelijk; het is veelal goedkoop, je hoeft geen moeilijke gesprekken te voeren of ergens naartoe en kunt zelf bepalen wat je afspreekt. Maar vraag jezelf af of jullie situatie passend is, voordat jullie de scheiding regelen via internet.

‘Het was heel gemakkelijk’

‘De scheiding regelen via internet was heel gemakkelijk’, vertelde laatst iemand mij. Natuurlijk is het makkelijk, dat is het hele verdienmodel. Maar is het ook zorgvuldig? Dat wist zij natuurlijk niet echt, want hoe weet je wat er allemaal komt kijken bij scheiden en hoe weet je of je alles besproken hebt? Ze was in ieder geval dik tevreden en haar ex ook; ze waren er snel uit en hoefden elkaar nu niet meer te zien.

Voldoende kennis

Dat was fijn te horen, maar toen ik vroeg naar hoe ze aangiften inkomstenbelasting hadden afgesproken, keek zij mij vragend aan. ‘Hoezo, ik doe mijn eigen aangifte en hij de zijne’. Maar hoe weet je wat hij invult? Wanneer je de aangiftes van het jaar dat je gescheiden bent, niet op elkaar afstemt en de fiscale gevolgen niet overziet van de afspraken die je hebt maakt, dan kan het nog lelijk uitpakken op een later moment.

Onzichtbare fiscale gevolgen

Bij een scheiding regelen via internet komen vaak onvoorziene gevolgen voor. Het gaat niet om de fiscale verwerking van het betalen van partneralimentatie of afkopen van pensioen. Vaak zit het in de eigen woning en dat maakt meteen dat er al vrij snel sprake van is. Wie maakt er gebruik van en wie betaalt de kosten? Wie is er vertrokken en wanneer? Je komt al snel terecht  in de sfeer van de fictieve partneralimentatie; iets wat je zelf niet als alimentatie herkent, maar door de belastingdienst wel als zodanig wordt gekwalificeerd.

En wat betekent dat?

Ook voor fictieve partneralimentatie geldt; voor de betaler aftrekbaar als persoonlijke aftrekpost en voor ontvanger belastbaar inkomen. Dat heeft gevolgen voor het verzamelinkomen, waarop de hoogte van de toeslagen wordt bepaald. Ook al is er nooit met geld geschoven…

Conclusie

Wanneer jullie zelf de scheiding regelen via internet lijkt het dat je op dat moment geld bespaart, maar als op een later moment de kosten als een boemerang terugkomen via aanslagen van de Belastingdienst, is herstellen lastig of onmogelijk. Dus: laat je goed informeren, doe dit alleen al je zelf kennis van zaken hebt of doe het niet!

Wij helpen je graag! Er zijn verschillende manieren om contact op te nemen, tot snel!