scheidingsmelding

De Scheidingsmelding

“Echt… ik wil niet meer, ik wil scheiden…”. Dit noemen wij in ons werkgebied de Scheidingsmelding.

Wanneer je de scheidingsmelding te horen krijgt, voelt het bij de meesten alsof de grond onder de voeten vandaan zakt. De basis waarop je je leven hebt ingericht is niet meer… Je gaat van ongeloof, via boosheid naar paniek of een andere route die beter bij jou past. Maar dat je echt even overmand wordt door emoties staat vast. En nu…?

Eerst landen

Om voor jezelf de juiste dingen te doen en de juiste beslissingen te nemen, moet je eerst weer landen. Laat de eerste emoties komen en besluit nog even niets, handel er ook niet direct naar. Besluiten en acties die voortkomen vanuit deze emoties blijken vaak niet de beste. Geef jezelf even de tijd en neem die ook.

Praat

Praat over je situatie met een vriend of vriendin of familie. Praat je gevoelens van je af, zodat je jouw situatie op een helder krijgt. Wat doet deze beslissing met jou? Waar maak je je het meeste zorgen om? Ben je in staat om met elkaar dingen te regelen?

Rouw

Scheiden is een rouwproces, waarbij degene die wil scheiden dit al veel eerder doorlopen heeft. Jij als ontvanger van dit verlies begint pas met rouwen op het moment dat je het bericht gekregen hebt. Dat zorgt ervoor dat het moeilijk is om met elkaar te praten; jullie zitten letterlijk op een ander niveau van functioneren!

Advies

Als je eraan toe bent en het aankunt, ga dan informatie inwinnen. Doe dit vooral niet bij vrienden of familie die er geen verstand van hebben. Bedenk met hen wat je zou willen of maak helder waar je zorg ligt, maar haal informatie bij een professional. Je kunt ons uiteraard altijd bellen om te vertellen wat je is overkomen, waarna wij kijken waarmee je geholpen bent.

Misverstanden

Er gaat namelijk veel verkeerde informatie rond waarop je wel je plan gaat baseren. Als jullie dan zover zijn om met elkaar afspraken te maken, is het onnodig lastig als wat je voor ogen hebt, niet kan.

Kunnen wij je helpen? Neem contact met ons op, we luisteren graag!