Huwelijksvermogensrecht 2018

Nieuw huwelijksvermogensrecht start 01-01-2018

[page_title]

Het jaar is al even op weg en de huwelijken (en geregistreerde partnerschappen), waarop het nieuwe huwelijksvermogensrecht van toepassing is, zijn al gesloten. ‘Mosterd na de maaltijd’ lijkt deze informatie, maar wij verwachten er in de praktijk nog niet mee te maken te krijgen.

Het is al mogelijk, dat wel…

Duidelijk startpunt op afgelopen jaarwisseling

Voor echtscheidingsspecialisten betekent het dat er 2 regimes gaan werken; die van tot 1-1-`18 en die van vanaf 1-1-`18. Duidelijk… maar wat betekent dat dan?

Wat is er anders in het huwelijksvermogensrecht?

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht kent geen algehele gemeenschap van goederen, zoals dat voor 1-1-`18 wel het geval was wanneer er verder niets voorafgaand aan het huwelijk werd geregeld. Bij het aangaan van het huwelijk nu blijft ieders privévermogen privé en is wat samen wordt verkregen of geleend de beperkte gemeenschap.

Verschillende vermogens

Dat leidt tot drie soorten van vermogen; privévermogen van echtgenoot 1, privévermogen van echtgenoot 2 en het vermogen dat gemeenschappelijk is. Dit vraagt om een degelijke administratie tijdens het huwelijk, maar nog veel belangrijker: goede informatie voordat je gaat trouwen!

Een goede notaris is daarbij noodzakelijk.

Gevolgen bij scheiden

Het is voor ons nog meer van belang te weten wanneer jullie gehuwd zijn en welk regime op jullie scheiding van toepassing is. De twee systemen zullen nog lang naast elkaar blijven bestaan. Wat nu nog nieuw is en oplettendheid vereist, is straks weer volkomen gewoon en de nieuwe standaard.

Huwelijksvermogensrecht nog niet helemaal duidelijk?

Is het je nog niet helemaal duidelijk kun je voor vragen, ook voordat je gaat trouwen, contact met ons opnemen. We staan je graag te woord!