Besparen kosten scheiding

Tips om te besparen op uw echtscheiding (en wat u juist niet moet doen)

[page_title] 

De mediator, advocaat, griffierechten…De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Er zijn zeker manieren waarop u de scheidingskosten kunt verlagen. Maar ook hiervoor geldt: if you pay peanuts, you get monkeys.
Wees dus kritisch op de onderdelen waar u op wilt besparen.

Het gebeurt met regelmaat: scheidende partners die onderling afspraken maken met het idee dat alles dan alleen nog op papier gezet hoeft te worden. Kostenbesparend dus. Eenmaal aan tafel bij de financieel adviseur of mediator blijkt dat de afspraken toch niet zo slim waren of dat er onderdelen ontbreken of juridisch niet houdbaar zijn. In plaats van te hebben bespaard op het voortraject moeten de onderhandelingen opnieuw worden gestart. Nietsdoen zou namelijk financieel nadeel in de toekomst betekenen.

Enkele veel voorkomende valkuilen:

  • Co-ouderschap zonder een gelijke verdeling van de zorg (bijvoorbeeld omdat dat gunstig zou zijn voor de toeslagen);
  • Afspraken over de woning en het uitkopen van de ex-partner, zonder dat rekening is gehouden met verdeling van de overwaarde en de draaglast van de volledige hypotheek;
  • Afzien van alimentatie terwijl er wel een groot inkomensverschil is;
  • Afzien van pensioenaanspraak;
  • Verdeling van erfenis terwijl die erfenis ‘onder uitsluiting’ is verkregen.

Besparen met behulp van een RFEA-adviseur

Als adviseur met het RFEA-keurmerk kijken we samen met u hoe u de scheiding zo kostenefficiënt mogelijk kunt afhandelen. Allereerst is het in uw eigen belang wanneer u en uw partner in harmonie, of op zijn minst in een werkbare verstandhouding, naast elkaar aan tafel kunnen zitten. Met een goede atmosfeer verhoogt u namelijk de kans om afspraken te maken die in uw voordeel zijn. Wij kunnen u daarbij helpen. Als financieel en fiscaal specialist en weten wij van welke regelingen u gebruik kunt maken. Waar u aan moet denken omtrent uw pensioen, hypotheek en alimentatie. En hoe u aanspraak maakt op toeslagen en subsidies.

Bekijk dus samen met ons, uw RFEA-adviseur, of er besparingsmogelijkheden zijn. Wellicht is een uitkomst dat u een gemeenschappelijk verzoek bij de rechtbank kunt indienen in plaats van beide afzonderlijk. En de grootste besparing: de advocaatkosten. In veel gevallen spaart u tal van sessies met een advocaat uit. Zo betalen de kosten van de financieel adviseur zich voor een deel weer terug!

Zo maakt u de scheiding op verantwoorde wijze goedkoper:

  • Uurtarief echtscheidingsadviseur/mediator. Wij werken op basis van een uurtarief, waarbij het helpt als u in overleg met ons, het nodige huiswerk doet en zo mogelijk kosten bespaart. Om verrassingen achteraf te voorkomen, kunnen we een urenindicatie bespreken. Het afspreken van een maximum is mogelijk, maar zult u begrijpen dat halverwege stoppen lastig is.
  • Overweeg noodzaak advocaat. Een Financieel Echtscheidingsadviseur is een financieel expert en zal ervoor zorgen dat u nu en in de toekomst op financieel en fiscaal gebied alles goed heeft geregeld. Indien de zaak niet te complex is, hoeft u daarvoor wellicht niet meer langs een advocaat. Wel heeft u een advocaat nodig om de scheiding bij de rechtbank in te dienen.
  • Spreek uw rechtsbijstandsverzekering aan. Indien u verzekerd bent, kunt u een deel van de kosten mogelijk via de rechtsbijstandsverzekering declareren.
  • Vraag subsidie aan. Afhankelijk van uw inkomen maakt u aanspraak op gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand. Deze zogeheten ‘toevoeging’ vraagt u aan via uw adviseur of advocaat.

Contact opnemen

Heeft u naar aanleiding van deze tips nog andere vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u verder!