Trouwplannen

Trouwplannen? Ga naar de scheidingsadviseur!

Trouwplannen en scheiden…?

Bij trouwplannen denk je niet direct aan een scheidingsadviseur. Je gaat immers je leven met elkaar delen en scheiden hoort daar niet bij. De realiteit is echter dat één op de 3 huwelijken strandt… Het zou goed zijn als daar op een eerder moment, eerder dan bij de scheiding zelf, over is nagedacht. De afspraken die je maakt wanneer je elkaar nog leuk vindt zijn anders dan wanneer de liefde bekoeld is.

Praktijkgeval

Een stel dat al jarenlang met elkaar samenwoont en samen ook een kind heeft gekregen wil heel erg graag met elkaar trouwen. Tot nu toe zij ze daar nog niet aan toegekomen. De gesprekken die zij namelijk met elkaar voeren over hoe zij met elkaar in het huwelijk zullen treden verlopen niet prettig.

Onbalans in vermogenspositie

De man in dit verhaal heeft een boven gemiddeld inkomen en vermogen in de vorm van onroerend goed en kapitaalverzekeringen. De vrouw in dit verhaal heeft, sinds hun kind geboren is, een parttime baan met modaal inkomen en heeft verder geen eigendommen.

Liefde in overvloed

Met een samenlevingsovereenkomst hebben zij al veel regels, die eigenlijk betrekking hebben op gehuwden, op hun relatie van toepassing verklaard. Met die wederzijdse zorgplicht zit het bij hen wel goed! Maar vanuit hun verleden en ervaring met wat vermogen in relaties en scheidingen kan doen, maken zij zich zorgen.

Zorg uitspreken en elkaar begrijpen

Samen vinden zij het niet gemakkelijk elkaar duidelijk te maken wat zij graag zouden willen en waar hun zorg ligt. Aan mij kunnen ze het wel vertellen, zonder oordeel. Beide zorgen zijn voor te stellen;  de vrouw wil graag zekerheid en geborgenheid en de man heeft moeite ‘zomaar’ de helft van zijn opgebouwde vermogen over te dragen. Hij zal de eerste niet zijn die tijdens zijn scheiding zich achter de oren krabt met de vraag: “Waar heb ik in hemelsnaam mijn handtekening onder gezet?”

Ander gesprek bij trouwplannen

Het is een ander gesprek dan bij een scheiding, maar ik juich toe dat meer mensen de tijd en moeite nemen voor zo’n gesprek. Als je dan toch één van die drie huwelijken bent die gaat scheiden, dan heb je al eerder nagedacht over hoe dat te regelen.

Speelt dit bij jullie en is er behoefte aan een klankbord? Weet mij te vinden via het contact formulier of 06-37624045.