[page_title]
In de media staan steeds vaker positieve berichten te lezen over mediation in strafzaken. Zie bijvoorbeeld het artikel in het Noord-Hollands Dagblad op 4 oktober 2019 Tijdens de dader-slachtoffer mediation gaan beide partijen met behulp van twee mediators met elkaar in gesprek in een speciale ruimte bij de rechtbank. Ria Rijntjes is een van die mediators.
Niet in plaats van strafzaak
Een rechter of officier van justitie kan er bij een strafzaak voor kiezen om eerst te verwijzen naar mediation, alvorens een vonnis uit te spreken. Zeker wanneer verdachte en slachtoffer samen een kind hebben wordt dit ingezet. Daders en slachtoffers mogen zelf ook mediation verzoeken aan de rechter. De mediators zijn er alert op dat zaken zuiver blijven en dat ‘door advocaten ingefluisterde dingen’ in de hoop op strafvermindering buiten het gesprek blijven.
Betere uitkomsten voor slachtoffer én voor dader
Mediation in strafzaken werkt twee kanten op. Wanneer beide partijen hun verhaal kunnen doen, blijkt dit een goede uitwerking te hebben. Voor het slachtoffer bij de verwerking van het trauma. Voor de dader bij het voorkomen van herhaling of terugval. Dankzij de mediation komt seponeren van zaken soms voor en worden er goede afspraken gemaakt. Hierdoor kan in lichtere zaken een rechtszaak voorkomen worden, en daarmee een strafblad.
Speciale opleiding
Bij mediation in strafzaken zijn naast zeer secure neutrale verslaglegging en bijvoorbeeld het kunnen vaststellen van schadevergoedingen, speciale vaardigheden nodig. Per zaak kan dat verschillen, vandaar dat het mediationbureau van de rechtbank per keer kijkt welke mediator het beste past. Ria is een van de gediplomeerde mediators in strafzaken die aangesloten is bij de rechtbank in Haarlem.
Goede resultaten in kaart gebracht
In 2013 is men in Nederland begonnen met mediation in strafrecht, nadat er in het buitenland veel goede resultaten mee waren geboekt. Het aantal zaken stijgt jaarlijks. Van die mediations zijn er ruim 75% geslaagd, dat wil zeggen: er zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld een schadevergoeding. De gemiddelde duur van mediation in strafzaken is twee weken. Ongeveer de helft van de zaken gaat over mishandeling en geweldpleging. Daarbij kan het gaan om conflicten tussen bekenden, bijvoorbeeld bij burenruzies. Maar ook bij zwaardere strafzaken, zoals verkeersongevallen met zwaar letsel of bij huiselijk geweld, wordt mediation steeds vaker ingezet. (bron: https://www.om.nl › publish › pages › mediation_in_strafzaken_nr3)
Kamervragen om meer mediation budget
Minister Sander Dekker van rechtsbescherming heeft vanwege de betere verwerking bij het slachtoffer en de kleinere kans op herhaling bij de dader, vorig jaar meer geld beschikbaar gesteld. De bodem van het budget voor dit jaar komt in zicht. Door het tonen van de positieve uitkomsten tijdens Kamervragen blijft hopelijk ook deze vorm van mediation in de laatste maanden van het jaar bekostigd. Het laatste nieuws hierover is dat o.a. de Nederlandse mediatorsvereniging heeft bijgedragen aan een brandbrief om mediation in strafzaken vooral voort te zetten.
Voorbeelden van mediation in strafrecht:
|
Wilt u meer weten van mediation of onze andere diensten? Neem gerust contact met ons op.