wat doen we met kerst

Wat doen we met Kerst…?

Wat doen we met Kerst? Als je hier recepten verwacht of leuke uitjes dan kun je misschien beter verder bladeren. Aan de andere kant… Zou je geholpen zijn met hét recept voor een fijne kerst in een scheidingssituatie of met een samengesteld gezin? Of het leuke uitje met de kinderen met jullie als ouders in plaats van als ex‑partners? Als je dit nodig hebt lees dan vooral verder en neem contact met ons op!

Kerst zonder kinderen

Want één van de vragen voor het ouderschapsplan dat ouders bij ons kantoor kunnen opstellen is inderdaad “hoe willen jullie de zorg verdelen tijdens de kerstdagen?” Geregeld merken we dat bij deze vraag de werkelijkheid bij ouders hard aankomt. Dat je inderdaad dus de kinderen bijvoorbeeld één van de kerstdagen niet bij je hebt. Dat je de zorg in de kerstvakantie gaat delen met je ex-partner.

Gewoontes volgen

Wij proberen ouders te laten kijken naar vaste gewoontes; gingen jullie altijd al op eerste kerstdag naar de familie van mama? Zou dat zo kunnen blijven? Is kerstavond belangrijk voor beide ouders? Hoe zou het zijn als jullie dat samen blijven doen? En vooral hoe belangrijk zou dat dan zijn voor de kinderen? Wij zoeken naar de mogelijkheden om ouders te helpen bij het maken van de stap die nodig is om elkaar te helpen in de nieuwe rol.

Een gescheiden gezin is nog steeds familie

Het is zo fijn om te merken dat ouders over de scheidingsperikelen heen kunnen stappen! Laatst gebeurde ons dat weer; scheidende ouders die elkaar aankijken en tegelijk zeggen: ”Zullen we dat  gewoon samen blijven vieren? Voor de kinderen?”. In de gesprekken die je later met de kinderen hebt, hoor je terug hoe belangrijk en fijn ze dit hebben gevonden.

Derde, vierde of zelfs vijfde Kerstdag

Lukt het niet goed om aan ieders wensen tegemoet te komen in de twee dagen die de Kerst telt, smeer de activiteiten dan uit over meerdere dagen. Het gaat om de sfeer en de aandacht voor elkaar. Tijdens ontspannen feestdagen worden mooie herinneringen gemaakt. Het zo jammer als kinderen zich alleen de stress en haast en gedoe herinneren van de Kerst of Oud en Nieuw.

Dus wat doen we met Kerst? Toch een recept!

Dus het recept voor een fijne kerst als gescheiden ouders? Probeer de oude gewoontes te volgen, met name de gewoontes waar de kinderen aan zijn gewend en maak stap voor stap samen met de kinderen nieuwe gewoontes.

En… oh ja, dat uitje? Misschien samen met de kinderen ergens brunchen of een fijne wandeling in het bos?

Hele mooie dagen gewenst en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Cinderella en Ria