Soms komen er uit elkaar gaande stellen bij ons voor mediation bij scheiding met de mededeling dat zij ‘alles zakelijk willen regelen’. Zij willen ‘zakelijk scheiden’. Dit roept vragen bij ons op. Bij het financiële gedeelte is een zakelijke opstelling fijn, maar zeker als er kinderen in het spel zijn, is het niet mogelijk om afspraken voor een ouderschapsplan te maken zonder te vertellen hoe je je daarbij voelt. Ouderschap is een relatie en daar is de emotie niet van los te maken.
Zakelijk scheiden maakt koud en niet flexibel
Om te komen tot duurzame afspraken in een ouderschapsplan is het daarom belangrijk om -ook naar elkaar toe- beeld te krijgen van wat voor soort ouder je wilt zijn. In onze ogen zijn kinderen geen zakelijke producten en worden zij alleen leuke kinderen van warmte en liefdevolle ouders/verzorgers. Door alleen zakelijk te komen tot strakke omgangsschema’s en door vooraf consequenties te zetten op het niet nakomen van deze afspraken, is er geen flexibiliteit meer mogelijk. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld op Vaderdag niet bij hun vader zijn, omdat het in een oneven week valt, of er niet bij zijn als hun moeder haar jubileum heeft op haar werk. Natuurlijk moet er een vaste basis zijn en moet je gemaakte afspraken nakomen, maar er dient vooral ook de ruimte te zijn voor het gesprek hierover.
Niets vergeten, vooral de emotie niet
Om te komen tot een convenant inclusief het wettelijk verplicht ouderschapsplan voeren wij een aantal mediationgesprekken. Vooraf geven wij ouders de door ons opgestelde checklijsten. Zij krijgen deze mee om een beeld te krijgen van de onderwerpen waarover nagedacht moet worden. Tijdens de gesprekken nemen we deze punten allemaal door en maken we afspraken hierover.
Wij stellen steeds vragen over het gevoel hierbij. Zonder te betuttelen of te soft te worden. Want eens is eens, maar vooral wanneer men het niet eens is, proberen wij de intenties boven tafel te krijgen. Soms kunnen mensen heel stellig over iets zijn. Wij vragen dan door naar de reden hierachter. Goede afspraken komen tot stand doordat je weet waarom de ander iets wil of niet wil. Daardoor ontstaat meer begrip voor elkaar en wil men vaker elkaar tegemoet komen; ‘water bij de wijn doen’.
Veilige bommetjes
Door deze vragen komt het wel eens voor dat er ‘een bommetje barst’ bij iemand. Wij vinden dit alleen maar goed en schrikken hier zeker niet van. Zaken die opgekropt zaten kunnen er beter bij ons uit komen dan dat ze onderhuids blijven doorsudderen. Door ze te bespreken komen relaties weer in een betere balans (en in uitzonderlijke gevallen zelfs weer goed en wordt de scheiding stopgezet). Door de kinderen blijven ouders/verzorgers immers aan elkaar verbonden, dus een basis van begrip voor elkaar is voor henzelf en voor de kinderen een fijne basis voor de toekomst.
Ruimte voor emotie én heldere afspraken over geld
Onlangs stond er in het Noord-Hollands Dagblad een artikel ‘Het scheidingsseizoen is geopend’. Hierin werd verslag gedaan van onderzoek waarin het verschil tussen scheiden met behulp van een mediator/onderlinge afspraken en scheiden via de rechter werd besproken. Het bleek dat bij onderlinge afspraken het financiële gedeelte vaak het onderspit delft, maar dat het gevoel over de scheiding beduidend beter is dan wanneer men naar de rechter gaat. Bij Kruijff en Rijntjes hebben wij een goede taakverdeling op dit gebied om ook het financiële gedeelte in goede banen te leiden. Mediationgesprekken doen wij samen, waar het gaat om relatietherapie en ‘de kinderen scheiden mee’ gaat Ria de gesprekken aan, terwijl Cinderella de financiële en juridische kant onder de loep neemt.
Dus onze boodschap bij uit elkaar gaan is: Zakelijk scheiden? Alleen waar het kan!
Wil je weten wat Kruijff en Rijntjes voor jou kunnen betekenen op dit gebied? Neem gerust contact met ons op.