Scheiden zoals het jullie past!

Een scheiding lijkt over het algemeen hetzelfde proces bij een ieder die dit overkomt. Natuurlijk is er altijd een aantal vaste stappen te zetten, de formele stappen bijvoorbeeld die nodig zijn, maar onderschat echter niet hoe belangrijk het is om te scheiden zoals het jullie past. Het proces doorlopen op júllie eigen manier zal bijdragen aan betere toekomst los van elkaar!

Het moment is daar

Het begint bij het moment dat een van beiden aangeeft niet langer samen verder te willen, gevolgd door een periode van verdriet, angst, misschien boosheid. Kortom; alle gevoelens die ook horen bij een rouwproces. Scheiden veroorzaakt een groot gevoel van verlies en iedereen heeft een eigen manier en eigen tempo om hiermee om te gaan.

Ouderschap

Als jullie ouders zijn, raakt de zorg voor jullie kinderen, met name het moeten delen van die zorg voor de kinderen, misschien wel emoties die eerder jullie niet bekend waren. Deze emoties wakkeren soms een oer gevoel aan, waardoor het moeilijk is om met elkaar te overleggen. De uitdaging is dat bij jullie beiden dat gevoel aanwezig is en er bij een scheiding allebei de ouders zorg (tijd) zullen verliezen. Door onder begeleiding met elkaar te onderzoeken waar jullie zorg ligt en met name waar de oplossingen, kun je ook hier afspreken wat bij jullie en jullie kinderen het beste past.

Praktische zaken

In de relatie is er vermogen vermengd, pensioen opgebouwd, een onderhoudsplicht ontstaan. Bij de langere relaties is er een rolverdeling ontstaan, die tijdens de relatie voor jullie waarschijnlijk het beste werkte. Deze onderdelen moeten worden geïnventariseerd, besproken en er moeten besluiten over worden genomen. Waar afspraken rondom de kinderen beschermd zijn door regelgeving, heb je bij deze praktische onderdelen een grote mate van vrijheid om tot afspraken te komen.

Wat is júllie oplossing?

Het kan zijn dat jullie oplossing ligt in een afkoop van partneralimentatie of het schuldig blijven van een overwaarde. Ook is het mogelijk om pensioen te verrekenen in plaats van de standaard verdeling. Soms ligt de oplossing in een schenking; het afzien van vermogensbestanddelen. Uiteraard kun je dit alleen doen, als de financiële middelen er zijn en zijn er vaak fiscale gevolgen, maar deze fiscale gevolgen wegen soms niet op tegen het fijne gevoel van een passende oplossing!

Dat gevoel ontstaat als jullie scheiden zoals het jullie past!

Neem contact met ons op als dit ook jullie manier is om apart van elkaar verder te kunnen. Wij helpen graag!