Zomervakantie

De zomervakantie met gescheiden ouders

In onze praktijk bespreken we altijd de verdeling van de vakanties en nodigen we ouders vooral uit een afspraak te maken die bij hen past. Vakantie hoort immers ontspannen en leuk te zijn en een zomervakantie met gescheiden ouders is daarin niet anders.

Gelijkwaardigheid

Het uitgangspunt bij het maken van afspraken is dat jullie gelijk zijn in het ouderschap; de één heeft niet meer recht op de kinderen dan de ander. In veel gevallen zie je dat terug in de verdeling in tijd, dan wordt de zomervakantie verdeeld in ieder drie weken. Of de drie weken aaneengesloten zijn of verdeeld in kortere perioden, maakt voor de verdeling niet veel verschil.

Op vakantie of lekker vrij thuis

Ook de invulling van de vakantie kan van invloed zijn; ga je weg of geniet je thuis? Hierin maken ouders bij ons ook verschillende keuzes. Kinderen vinden het niet altijd prettig om de hele vakantie van huis te zijn. In dat geval kun je bijvoorbeeld afspreken dat de één op vakantie gaat met de kinderen en de ander met ze thuis blijft en wissel je dit jaarlijks om.

Kinderen worden ouder

Zolang de kinderen nog klein zijn, zijn jullie leidend in hoe de verdeling gaat zijn. Maar de kinderen worden ouder, krijgen baantjes of andere interesses. Denk bijvoorbeeld aan een sportkamp of een vriendje of vriendinnetje. Ben je dan als ouder in staat om mee te bewegen in de wens van je kind? Ook als dat betekent dat jouw vakantie niet helemaal volgens jouw wens kan verlopen?

Mijn eigen ervaring dit jaar

In mijn persoonlijke geval wilde onze zoon (15) dit jaar mee met zijn vader. Het plan was vijf weken, want zijn vader gaat er graag op uit met de camper, zonder plan, op de bonnefooi. Samen met zijn partner en drie zusjes. De gekozen richting: Spanje en, als het lukt, Portugal. Niet iets wat ik zou doen, maar wat een avontuur! Mijn moederhart dacht: ‘Vijf weken?!’, maar mijn stem zei: ‘Als hij dat zelf graag wil, vind ik het natuurlijk goed.’

Even slikken

Ik moest even wennen aan het idee, want dat zou betekenen dat ik, met mijn man en onze dochter (11), zonder hem op vakantie zou gaan. Ik zag vreselijk op tegen het moment dat ik hem zou wegbrengen voor zo’n lange tijd, maar ik wist dat dit de juiste keuze was. We vonden het allebei spannend en hadden een emotioneel afscheid, maar daar is het bij gebleven.

Gun je kind de ervaring

De volgende dag zijn zij vertrokken en heb ik de mooiste plekjes gezien via de app. Maar wat ik vooral zag was een kind in zijn element, die een ervaring opdeed voor het leven. Reizen, plekken zien, mensen ontmoeten, andere culturen snuiven. En ik genoot mee!

Terugblik

De angst voor het gevoel van gemis was groter dan het gemis zelf. Gisteren kwam hij weer thuis, 4 weken later en vol verhalen. Wat een genot! Dit is blijkbaar de verdeling die dit jaar bij ons past. Ik weet heel goed dat dit alleen goed kan werken als de ouders, maar zeker ook de partners van de ouders dit mogelijk maken. En ik weet ook dat dat niet bij iedereen even gemakkelijk is.

Nieuwsgierig naar hoe anderen het doen?

Op de website van Villa Pinedo  vind je verschillende blogs en een forum waar kinderen zich onder andere uitspreken over hoe zij hun vakanties hebben ervaren. Je kunt met deze inzichten je voordeel doen door de juiste vragen aan je kind te stellen om erachter te komen wat hij of zij het liefste zou willen.

Neem vooral mee uit dit verhaal dat je alles met elkaar kunt en mag afspreken.
De fijnste bevestiging van de juiste keuze is een blij en gelukkig kind!